KENYATAAN AKHBAR : MAHASISWA MENYOKONG KERAJAAN YANG MANSUH AKTA ZALIM

  KENYATAAN AKHBAR

  GERAKAN MAHASISWA MANSUHKAN AUKU

  [15 September 2008]

  Mahasiswa menyokong Kerajaan yang mansuh Akta Zalim

Polemik nasional yang melibatkan kepelbagaian ragam dan karenah sosial mutakhir ini tampak kian meruncing. Saban hari mahasiswa semakin muak menyaksikan krisis dan kemelut sosial yang berlaku tanpa ada batas sempadannya. Hubungan murni antara kaum semakin diporak-perandakan. Sensitiviti keagamaan diremehkan. Kemelut politik semakin membahayakan.

Gerakan Mahasiswa Masuhkan AUKU (GMMA) menyatakan rasa kesal dan kecewa kami atas kegagalan pihak yang berkuasa untuk menyelesaikan fenomena kritikal di peringkat nasional ini. Bahkan saban hari masalah yang dihadapi negara dan seluruh isi rakyatnya semakin membimbangkan. Selepas beberapa siri kegagalan pihak berwajib untuk mengatasi beberapa persoalan tegar di dalam masyarakat termasuklah isu korupsi dan ketirisan, pengabaian tanggungjawab dan akauntabiliti, pencabulan hak asasi manusia dan ketidakadilan sosial dan sebagainya, kini ia diburukkan lagi dengan benih-benih ketegangan kaum yang kian hari kian meruncing.

Lantaran itu, kami di peringkat Gerakan Mahasiswa menyatakan sokongan kami yang tidak berbelah bahagi terhadap sebarang usaha dan agenda islah dan reformasi demi kebaikan dan kepentingan rakyat Malaysia sejagat.  Kami optimis bahawa usaha untuk mengembalikan keharmonian dan kestabilan sosio-politik di Malaysia sudah tidak boleh lagi diharapkan kepada pihak-pihak yang mana mereka sendiri tidak mampu memberikan pendefinisian keadilan sejagat dalam konteks yang sebenar.

Namun, kami juga menyatakan tekad dan iltizam kami bahawa mana-mana pihak yang berhasrat untuk mentadbir Malaysia perlu meletakkan rakyat keseluruhannya sebagai prioriti nombor wahid (satu). Hak asasi manusia yang dilatari dengan prinsip keadilan dan kesentosaan perlu sentiasa diberikan perhatian tanpa sebarang kompromi yang munasabah.

Justeru itu, agenda untuk membebaskan mahasiswa daripada cengkaman undang-undang drakonian Akta Universiti Kolej Universiti (Pindaan 1975) 1971 haruslah dijadikan antara perkara pertama dan utama dalam memaknakan keadilan oleh pentadbir Malaysia. Selagi agenda ini tidak dilunaskan, selagi itulah pihak pemerintah berhutang dengan mahasiswa; samada pemerintah tersebut adalah Barisan Nasional mahupun Pakatan Rakyat.

Kami memasakkan pendirian kami bahawa AUKU adalah akta zalim dan seharusnya telah lama dikuburkan. Namun, pengabaian secara sengaja oleh parti yang memerintah pada waktu ini untuk memansuhkan AUKU membuktikan betapa mereka telah gagal memahami keperluan dan kepentingan untuk melahirkan mahasiswa yang berjiwa pemimpin yang progresif dan dinamik demi masa depan Malaysia yang lebih gemilang.

Atas dasar ini, kami menyatakan kesediaan kami untuk bertemu dengan Ketua Pembangkang yang baru, Dato’ Seri Anwar Ibrahim bagi membincangkan agenda pembebasan mahasiswa (students’ emancipation) secara terperinci melalui pemansuhan AUKU.Dan kami juga akan menandatangi satu perjanjian MOU dengan DSAI mengenai pemansuhan auku.

Kami optimis bahawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim tidak akan menghampakan hasrat dan keinginan kami untuk bersemuka dengan beliau bagi menyatakan harapan mahasiswa yang kini perlu digalas oleh beliau. Pengalaman beliau sebagai salah seorang aktivis mahasiswa pastinya akan memberikan pencerahan (enlightment) terhadap peranan dan tanggungjawab sosial mahasiswa di Malaysia.

Kami menegaskan bahawa mahasiswa bukanlah sebuah entiti yang mudah dipengaruhi  oleh mana-mana figura politik nasional. Kami berdiri di atas paksi kebenaran dan keadilan demi kesentosaan Malaysia yang sebenar. Kesediaan kami untuk bertemu dengan Dato’ Seri Anwar Ibrahim lahir daripada kekecewaan dan kekesalan kami terhadap parti pemerintah yang telah gagal untuk merealisasikan harapan dan cita-cita kami di peringkat mahasiswa.

Tempoh 37 tahun semenjak AUKU mula-mula digubalkan bukanlah suatu masa yang pendek dan kami tidak akan lagi meletakkan harapan kami kepada pihak tidak langsung mengiktiraf kewujudan dan peranan kami terhadap pembinaan sebuah negara Malaysia yang cemerlang.

  Tambahan pula, kami ingin membangkitkan bahawa Priviate higher education act akan digubal selepas pergubalan Auku dan selepas pengubalan tersebut, akta tersebut akan menyekat  student seperti akta 15 dan 16 dalam auku. Dan ini akan mempengaruhi kebebasan akademi, autonomi universiti dan autonomi student yang sedia ada.Kami juga mempertikaikan bahawa ketua eksekutif KPT diberikan kuasa seperti menteri untuk menetapkan sekatan pada mahasiswa.
  Selain itu, GMMA akan memulakan satu roadshow di antara semua IPTA dan IPTS pada Sepetember hingga November dan kami akan mengedarkan satu booklet yang mengenali kezaliman Auku dan kepentingan Student Protection act (Magna charter Student Act) di kalangan mahasiswa-mahasiswi.
  Kami  juga berharap sesiapa pihak yang menyokong gerakan mansuh auku dan ingin memberikan tajaan penerbitan booklet, boleh menghubungi Teh Yee keong 017-6665300 atau tehyeekeong@yahoo.com

  Terima kasih

  Gerakan Mahasiswa Mansuhkan AUKU

  15 September 2008

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: