GMMA menggesa tolak pidaan AUKU

Kuala Lumpur, 11 Disember – Gerakan Mahasiswa Mansuhkan AUKU (GMMA) telah mengadakan sidang media di Parlimen hari ini (11 Disember 2008) berkaitan dengan pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) yang sedang dibahaskan dalam parlimen. GMMA yang diwakili saudara Ridzuan Mohammad, Teh Yee Keong, Vinod dan beberapa lagi wakil mahasiswa hadir di parlimen 11 pagi.

Sidang media tersebut turut dihadiri beberapa ahli parlimen Pakatan Rakyat yang menyokong pendirian GMMA iaitu YB Tian Chua (MP Batu), YB Charles Santiago (MP Klang), YB Liew Chin Tong (MP Bukit Bendera), YB Nurul Izzah Anwar (MP Lembah Pantai), YB Yusmadi Yusoff (MP Balik Pulau) dan beberapa lagi ahli parlimen.

GMMA dalam sidang media tersebut menggesa ahli parlimen menolak pindaan akta tersebut dan mencadangkan ditubuhkan satu jawatankuasa khas untuk membincangkan dan mengkaji akta tersebut.

Isu ini seharusnya difikirkan secara serius kerana melibatkan aset negara yang sangat berharga iaitu mahasiswa selaras dengan cita-cita negara untuk melahirkan modal insan yang berkualiti kepada negara. Bukti-bukti tindakan yang telah diambil terhadap mahasiswa melalui akta ini telah disebut dalam kenyataan GMMA tersebut.

Kerajaan Malaysia dan juga Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) seharusnya mengambil kira pandangan yang telah diberikan oleh mahasiswa dan juga tenaga akademik. Desakan dan bantahan yang dibuat oleh GMMA dan Pergerakan Tenaga Akademik Malaysia (GERAK) mestilah dipandang serius dalam membincangkan isu ini kerana mereka ada kaitan secara langsung dengan akta ini –Mahasiswakini

http://mahasiswakini.com/archives/596

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: